Napcsap
Napkollektor rendszerek,
naprakész megoldások
Horváth Gábor Környezetmérnöki Kft.
Budapest-Fertőszentmiklós
Napcsap.hu : Napkollektor

Elkészítette? Ossza meg tapasztalatait!

Először is gratulálunk rendszeréhez, és örömmel köszöntjük a mindennapi napenergia-használók táborában!

Másodsorban nagyon kíváncsiak vagyunk építési és üzemeltetési tapasztalataira!

Gravikol rendszerünket folyamatosan fejlesztjük, csiszolgatjuk, szeretnénk egy minél jobb rendszert minél több felhasználónak elérhetővé tenni. Köszönettel vesszük, ha ehhez a folyamathoz Ön is hozzájárul visszajelzéseivel!

VISSZAJELZÉSÉÉRT AJÁNDÉKOT ADUNK!

Kétféle módon lehet segítségünkre: Ajándék napelemes kulcstartó

 1. Fénykép küldésével: Az elkészült, esetleg készülő rendszerről küldött jó minőségű fotó küldésével, amelyet engedélyével kitehetünk a honlapra referenciaként. Ebben az esetben ajándéka egy napelemes, LED-es kulcstartó - ha lemerülne, csak ki kell tenni a napra, és újratöltődik.
 2. Kérdések megválaszolásával: A lenti kérdések átgondolt megválaszolásáért infra hőmérőt adunk ajándékba, amellyel
  • követheti napkollektor rendszere működését, hatékonyságát
  • felmérheti háza, lakása hőhídjait, tovább javítva energiagazdálkodásán (ehhez adunk leírást).
  • Ajándék infra hőmérő

Kérdéseink:

 1. Építési leírással kapcsolatos tapasztalatok
  • Elegendően részletesnek, pontosnak találta-e a leírást a Gravikol készítéséhez?
  • Ha nem: mit változtatna rajta, miben nem ért egyet?
 2. Rendszer működésével kapcsolatos tapasztalatok
  • Mi az, amivel leginkább meg van elégedve?
  • Mi az, amin változtatna, vagy problémát jelent az üzemeltetés során?
 3. Egyéb észrevétel (ha van)

Köszönjük a közreműködését! Rendszerrel kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel a jövőben is bármikor felkereshet minket!Megvalósult gravitációs rendszerek, üzemeltetési tapasztalatok

Célunk, hogy minél sokoldalúbb szerelési tapasztalatokat, megoldásokat gyűjtsünk össze, amely akár ötletbörzeként is működhet azoknak, akik most készülnek a rendszer megépítésére.

 • Egy valóban sokoldalú rendszerről kaptunk hírt: megépült gravitációs napkollektor rendszergravitációsként és keringetett rendszerként is üzemeltethető, napelemes szivattyús, a régi HMV-készítő rendszerrel sorosan kapcsolt, két síkkollektorral épített családi rendszer. Remek, precíz beszámolót kaptunk róla (pdf)
  Köszönjük!

 • Tóth Lajos, Nagymágocs, E-mail, +36 30/506-6007: "A gravitációs rendszert egy 15 csöves vákuumkollektorral, és egy 140 literes fekvőtartállyal szereltük fel 2013 júliusában. Tavasztól őszig 3 fő ellátását szolgálja, amelyhez nyaranta fiam és családja is csatlakozik (+3 fő). A rendszer működése során túlforrás nem fordult elő. A szerelést a weblapon leírtak szerint végeztük azzal a különbséggel, hogy végig 22-es rézcsövet használtunk, szűkítések nélkül. Mindenhol keményforrasztással valósítottuk meg az illesztéseke, leszámítva a kollektorhoz történő csatlakozást, ahol lágyforrasztást alkalmaztunk. Az alsó kivezetéshez egy, a leírásban nem szereplő plusz T-idomot helyeztünk. A rendszerrel mindannyian nagyon elégedettek vagyunk!"
 • Szabó Zsolt, Pomáz, E-mail, +36 30/737-5155: "2004-ben az édesapám már épített ki egy gravitációs rendszert, innen jött nekünk is az elhatározás. 2 db síkkollektort kötöttünk egy meglévő 200 literes Hajdú-bojlerhez. A tartályba alulról lett beépítve egy fűtőcső, melynek a legmagasabb pontjára lett feltéve a túlfolyó-vezeték, ami alul került kivezetésre. Evvel a megoldással egy magas pontról tölthető fel a teljes csővezeték, amit addig kell tölteni, amíg a túlfolyón meg nem jelenik a folyadék (Horváth Gábor megjegyzése:Ez egy nagyon okos megoldás!). A rendszer 2014 májusa óta működik nálunk."
 • Horváth László, Székkutas, E-mail:megépült rendszer "A fűtésvezérlős hőmérőegység teszi tökéletesen használhatóvá a rendszert, ez szinte kötelező tartozéka a napkollektornak."
  Képek letöltése • Juhász Béla, Budapest, E-mail, +36 30/283-6682:megépült rendszer "A képeken még nem a végleges állapot van, apróbb munkák még hátra vannak, de a rendszer már üzemképes. Kábelcsatornázás és a hőszigetelés befejezése van még hátra. Tavaly 2db Önöktől vásárolt két csőkígyós egyenként 1000 literes HMV tárolót építettünk be két kazánházba, melyek azóta is kiválóan működnek."
  Képek letöltése • ...az Ön rendszere? Várjuk folyamatosan a szerelési leírásokat!

Megjegyzés: a bemutatott napkollektor rendszerek nem vagy nem kizárólag általunk tervezettek, így a bennük levő technológiai vagy kivitelezési megoldások nem minden esetben azok, amelyet mi javasoltunk volna. A gyűjtemény célja az ötletadás, lehetséges alternatívák bemutatása. Ha valamelyik megoldással kapcsolatban kérdése van, itt felteheti!

Minden jog fenntartva. 2013 Napcsap.hu