Napcsap
Napkollektor rendszerek,
naprakész megoldások
Horváth Gábor Környezetmérnöki Kft.
Budapest-Fertőszentmiklós
Napcsap.hu : Napkollektor

A rendszer méretezése

A rendszer méretezésénél a döntő tényező a beépített kollektorfelület, illetve a tároló kapacitása.

Hány négyzetméter kollektorra van szükségem?

Síkkollekor a tetőn

A válaszhoz a következőket kell figyelembe venni:

  • Hány főt kíván ellátni? Mennyi az átlagos melegvízfogyasztás? 
  • Milyen típusú kollektort tervez – vákuumcsöveset vagy síkkollektort? A két kollektor teljesítményének aránya kb. 2:1-hez a vákuumcsöves javára.
    Nagy általánosságban igaz, hogy egy ember átlagos 50 l/napos melegvízigényét 1 m2 síkkollektorral, vagy 0,5 m2 hasznos felületű vákuumcsöves kollektorral lehet ellátni. (Figyelem: a vákuumcsöves kollektoroknál a forgalmazók sokszor az összfelületet adják meg! Ilyenkor a vákuumcsövek közötti részt is beleértik, ami 25%-kal nagyobb felületet eredményez.)
A szükséges kollektorfelületet ezen kívül befolyásolja a tető fekvése, dőlésszöge. (ld. Hova telepítsem?)
Természetesen ha vízhasználati szokásaink ettől eltérőek, többet vagy kevesebbet igénylünk, ennek megfelelően módosítható a rendszer.

Mekkora tárolót építsek be?

HVM tároló

A tárolóban a napkollektor „szezonjában” kb. 60-70 °C-os víz van, a használat során ezt hígítjuk az átlagos 40 °C-ra, tehát ténylegesen több felhasználható melegvíz áll rendelkezésre, mint a tároló térfogata. A magyarországi átlagfogyasztás 50 liter/fő naponta, de érdemes a saját szükségleteinkkel és igényeinkkel tisztában lenni, az esetleges fogyasztási növekedést is beleszámítva.
  • Amennyiben a tér, ahol a tárolót elhelyezzük, nem hőszigetelt, a tárolót és annak vízoldali bekötő vezetékeit célszerű szigeteléssel körbevenni.
  • Egy vagy két hőcserélős tartályra van szüksége? Hány körös rendszert tervez?
    Egykörösre van szükség, ha a kollektort használati meleg víz előállítására alkalmazzuk, kétkörösre, ha pl. fűtésrendszerbe is kapcsolná, vagy a tároló vizét kívánja más módon is melegíteni.

HMV rendszer méretezése
Kollektor típusa Szükséges min. kollektorfelület Kollektor darabszám Tároló térfogata A rendszer ára (bruttó)**
1-2 fő síkkollektor 2 m2 1 db 80-100l 134.800-164.800Ft*
vákuumcsöves 1,5-2 m2 1 db 12 vagy 15 csöves
2-3 fő síkkollektor 2-4 m2 1-2 db 100-120 l 139.800-244.900Ft*
vákuumcsöves 2 m2 1 db 15 csöves
3-4 fő síkkollektor 4 m2 2 db 120-160 l 220.000-277.175Ft*
vákuumcsöves 2,7 m2 1 db 20 csöves
5-6 fő síkkollektor 6 m2 3 db 200 l 294.300-362.600Ft*
vákuumcsöves 4 m2 2 db 15 vagy 1 db 30 csöves

Figyelem! Nagyobb rendszerek pontosabb méretezést, tervezést igényelnek!

*Plusz ~116.015Ft (bruttó) szerelési díj!

**Az árak megközelítő, tájékoztató jellegű árak, melyekhez a 2015. januári árainkat vettük alapul! Pontos árajánlatot e-mail címünkön kérhet!

Alapvetően 24-36 órára elegendő kapacitást javaslunk.
A borúsabb vagy téli napokra jó megoldás a kiegészítő fűtés, pl. elektromos fűtőbetét a tárolóban. A legjobb megoldás a napkollektor tárolójának sorba kötése az eddigi melegvíz forrással. Ebben az esetben a napkollektor által előkészített meleg víz áramlik a bojlerünkbe, vagy innen veszi az előmelegített vizet a kazánunk, amelyek kellően meleg víz esetén már nem is fűtenek, vagy az előmelegített, pl. 30 fokos víz hőmérsékletét emelik meg szükségesre, így ősszel-tavasszal is sokat spórolva. A főszezonon kívül sem mindegy, hogy a jéghideg csapvizet, vagy egy temperált vizet kell-e felmelegíteni!

Az ennél nagyobb rendszerek kiépítése egyrészt jelentősen drágább, másrészt kihasználatlan kapacitást jelentenek az év túlnyomó részében, így szinte soha nem hozzák be az árukat. Nyáron legfeljebb néhány napról van szó, amikor a tartalékolt melegvízre lenne szükség, télen pedig annyira lecsökken a napkollektor teljesítménye a nyárihoz képest, hogy a nagyobb rendszerektől sem várhatunk jelentős rásegítést.
A tárolás = hőveszteség = hatásfok csökkenés. Vonzó ötlet lehet, hogy akkor is napenergiát használjunk, ha nem süt a nap - csak éppen aránytalanul nagy ráfordítást igényel.

 

Minden jog fenntartva. 2013 Napcsap.hu